Mindenki tudja, kirándulós kekszre olyan nagy szükségünk van, mint egy falat kenyérre. Főleg olyanra, ami tápláló, laktató, tudjuk, hogy mi van benne, és ha akarjuk, egészséges alapanyagokat teszünk bele, eláll napokig, nem esik szét, nem túl édes, variálhatom, hogy ne unjam meg. Nem utolsó sorban: finom. Ez épp ilyen.
Ja, és elkészítésébe gyerekeket is be lehet vonni, mert gyurmázósan kell csinálni.
Hozzávalók:
– 20 dkg liszt (amilyet akarsz, jó teljes kiőrlésűvel, tönköllyel)
– 10 dkg darált dió/mogyoró/mandula vagy kókusz, vagy ezek keveréke (szerintem mogyoróval a legmarkánsabb az íze)
– 15 dkg zabpehely (apró szemű)
– Fél kávéskanál sütőpor
– 15 dkg cukor (kristálycukor/nádcukor/nyírfacukor), édesszájúak többet is tehetnek bele, bár ez így épp jó, nem édes
– 20 dkg margarin/vaj
– 1 kávéskanál fahéj
– 1 tojás
Elkészítése
1. Kézzel fogjuk összegyúrni az alapanyagot, keverőgépre nincs szükség.
2. Egy nagy tálba beleszórjuk a sütőporral és fahéjjal elkevert lisztet, zabpelyhet, darált magvat/kókuszt. Ezeket összekeverjük, majd kézzel belemorzsoljuk a margarin/vaj darabokat. Hozzáadjuk a tojást. Mindezt összegyúrjuk, míg gombóccá össze nem áll, már elválik a tál falától. Lehet egy nagy vagy több kisebb gombóccá gyúrni.
3. Fél órára a hűtőbe tesszük.
4. Lisztezett deszkán, gyúrólapon kb. 1 cm vastaggá nyújtjuk, akkor jöhet a formák kiszaggatása. Ebben is segítségünkre lehetnek gyerekek. Hagyományosan kerek formára szaggatjuk, de valójában bármilyen formájú lehet, amit csak akarunk és bármilyen méretű. Mi a kicsi, mini formákat szeretjük, mert az jól átsül, kevésbé morzsálunk vele, hisz egy keksz egy falat.
5. Kikent tepsibe vagy sütőpapírra helyezzük a kekszeket, lehet közel egymáshoz, nem fognak nőni sütéskor. 200 fokon, közepes hőfokon 15-20 percig sülnek, míg barnás nem lesz a szélük, aljuk.
6. Ha fel szeretnéd turbózni, akkor olvasztott csokiba is márthatod, miután kisült. Így már inkább otthoni fogyasztáshoz alkalmas, hisz értelemszerűen kirándulni nem praktikus a maszatolós csokimázas keksz.
7. Fémdobozban sokáig eláll.
Éhes pocakok, viszlát!